髙澤 義明たかざわ よしあき
1976年2月4日東京生まれ。
料理人の家系に育ち幼い頃から料理に触れる。
18歳の時、調理師学校に通い卒業後様々なジャンルのレストランで働く。
料理人として仕事をしながらワインスクールにも通い、ソムリエ資格取得。
その5年後の28歳で、シニアソムリエの資格取得。
2005年、株式会社トゥジュール ヴェールを設立。
同年、赤坂にARONIA DE TAKAZAWAをオープン。
2007年、アメリカンエキスプレスカードの会員誌【DEPARTURES】での大きなTAKAZAWA特集と、
イギリスの【SUNDAY TIMES】に取り上げられた記事が、世界中のグルメな人々の中で話題を呼び、たくさんの海外ゲストが訪れるようになる。
同2007年から世界的権威のスペインの国際料理学会【Lo mejor de la Gastronomia】に日本代表として3年連続で招待をうけ、その後メキシコの国際料理学会にも2度招待を受ける。
2009年、第1回函館料理学会には立ち上げから参加し、
その国際学会等で交流を深めてきた多くの海外トップシェフと日本をつなぐ役割を担う。
2012年5月、さらなる飛躍を目指して、店名を『知られざるスーパーフルーツ【アロニア】』という意味の看板から自身の名前だけを掲げるTAKAZAWAに変え、リニューアルをする。
2013年から、第一回サンペレグリノASIA TOP 50に名を連ねる。
海外のメディアにもたびたび取り上げられ、アメリカFOOD&WINE MAGAZINEでは
『人生を変える世界のトップレストラン10』のひとつに選ばれる。
活躍の場は国内外に広がり続け、
「ザ・リッツ・カールトン京都」でのコラボレーションをはじめ、アメリカ・ナパバレーでは三ツ星レストラン「メドウッド」や、有名ワイナリー「オーパスワン」や「ドンペリニョン」のゲストシェフとして腕を振るった。
2013年、日本各地で数日だけオープンするPREMIUMな野外レストラン「DINING OUT佐渡」にて料理を担当し、その後も佐渡の魅力を広げるべく地元とタッグを組み「DINING OUT SADO REVIVAL」としてイベント開催を継続する。
2014年、毎日放送『情熱大陸』に取り上げられる。
2015年、TAKAZAWABARオープン。
2017年、両親の出身地・新潟県松之山温泉:美人林にて野外ディナー「松之山DINING」企画協力、ゲストシェフを務め、故郷への恩返しの心と地元との繋がりを大切にし、現在に至るまで毎年開催を継続している。
2018年、2019年、世界的ワイン専門誌「ワイン・スペクテイター」が選ぶ、世界のレストランの優れたワインリストを称える【レストラン・アワード】受賞。
2023年1月に17年間の赤坂に幕をおろし、同年8月・北海道ニセコにて、
TAKAZAWAの第2章として
TAKAZAWA PRIVATE RESERVE NISEKOを開業。
Yoshiaki Takazawa
I was born in Tokyo on February 4, 1976 and grew up in a family of chefs. Having been exposed to cooking since I was young, it was a natural progression to attend culinary school. After graduation I worked in restaurants of various cuisines while also attending wine school and obtaining a sommelier certification. Five years later, at the age of 28, I acquired the Senior Sommelier qualification.
In 2005, I established Toujours Veil Co., Ltd. and opened ARONIA DE TAKAZAWA in Akasaka. In 2007, major features on TAKAZAWA in the American Express card member magazine Departures and in the British Sunday Times attracted attention among gourmet enthusiasts worldwide, resulting in a huge influx of foreign guests.
Starting in 2007 I was invited as the Japanese representative to the prestigious Spanish International Gastronomy Society, Lo mejor de la Gastronomia, for three consecutive years and later received two invitations from the International Gastronomy Society in Mexico.
In 2009 I participated in the inaugural Hakodate Culinary Society, fostering connections with many top chefs from overseas through international conferences and other events.
In May 2012, aiming for further advancement, I changed the restaurant’s name to TAKAZAWA, and carried out a major upgrade. Since 2013, I have been listed in San Pellegrino’s Asia’s Top 50.
I have been featured frequently in foreign media and TAKAZAWA was selected as one of the “Top 10 Life-Changing Restaurants in the World” by the US magazine Food & Wine. My activities have expanded both domestically and internationally, collaborating with establishments like The Ritz-Carlton Kyoto, and showcasing my skills as a guest chef at three-star restaurants like Meadowood and renowned wineries like Opus One in Napa Valley, USA and Dom Perignon in Champagne, France.
In 2013 I was selected as the head chef for a unique pop-up restaurant, DINING OUT SADO. Using only locally sourced ingredients, we created an outdoor restaurant in the forest around the Noh Theater stage at Ozen Shrine. Usually the DINING OUT events are one-offs, but we felt such a strong bond with the residents of Sado that we created DINING OUT SATO REVIVIAL and made it an annual event.
The following year, I was featured on the television program “Passion Continent,” a documentary series that takes an in-depth look at the life and work of artisans at the top of their professions.
In 2015 I opened TAKAZAWA BAR. In 2017 I helped organize outdoor dinners at Matsunoyama Onsen, my parents’ hometown in Niigata Prefecture, thereby contributing to the local community and maintaining a connection with my roots. This event, known as “Matsunoyama Dining,” has been held annually since then.
In 2018 and 2019, our outstanding wine list was honored with the Restaurant Award from the world-renowned magazine, Wine Spectator.
In January 2023, after 17 challenging but hugely rewarding years, I closed the doors to the Akasaka restaurant. In August of the same year I opened Takazawa Private Reserve Niseko, in Niseko, Hokkaido. Spread out over 1200 tsubo (approx. 3,965 square meters) of land, it boasts two luxurious private villas with beautiful views of Mt. Yotei, Mt. Annupuri and Yotei Reflecting Pond. The intimate 8-seat Wine Table micasa features natural, locally sourced and home-grown produce, brought to life by a wood-burning fire and complemented by carefully selected wines.
Although the format is completely different from my original restaurant in Akasaka, my mission remains unchanged: “To reinvent the familiar in a unique way that is simultaneously beautiful, original, and thoroughly delicious.”